New Yorkse privéziekenhuizen gaan op dieet

Privéziekenhuizen in New York zullen niet langer ongezond voedsel aanbieden aan hun patiënten en bezoekers. Eerder konden junkfoodjunks al niet meer aan hun trekken komen in publieke New Yorkse ziekenhuizen. Een initiatief van huidig burgemeester Michael Bloomberg, die de zwaarlijvigheid in zijn stad probeert aan te pakken.

In de automaten in de ziekenhuizen worden de chocoladerepen vervangen door gezonde mueslirepen; de cafetaria's bannen frituurvet en de maaltijden voor de patiënten krijgen een maximaal aantal calorieën.

De ziekenhuizen volgen hiermee burgemeester Bloomberg, die volksgezondheid tot een van de speerpunten van zijn beleid heeft gemaakt. In New York lijdt meer dan de helft van de volwassenen aan overgewicht. "Als er één plaats is waar men gezond dient te eten, zijn het wel ziekenhuizen", stelt Bloomberg.

De New Yorkse burgemeester was de eerste die roken in restaurants en parken verbood. Recent werd in de "Big Apple" ook de verkoop van grote bekers frisdrank verboden.