Obama: tijd niet eindeloos voor deal met Iran

In de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft VS-president Barack Obama Iran gewaarschuwd dat zijn geduld met het omstreden kernprogramma van dat land niet eindeloos is.

Obama was een van de hoofdsprekers bij de opening van de Algemene Vergadering van de VN in New York. Hij stak meteen van wal met een waarschuwing voor het extreme moslimbewind in Teheran.

Zo is de tijd om tot een onderhandelde oplossing te komen over het omstreden Iraanse kernprogramma niet eindeloos, aldus Obama. Zijn land onderhandelt samen met de Europese Unie, Rusland en de Verenigde Naties met Iran, maar tot nu toe heeft dat weinig opgeleverd. Wel kreeg Iran steeds meer sancties opgelegd, die zich nu ook echt laten voelen.

Obama viel ook uit naar het Assad-regime in Syrië, dat volgens hem beëindigd moet worden. Of hij daar zelf wil ingrijpen, liet hij evenwel in het midden. Wel herhaalde hij zijn steun en geloof in het Arabisch volksprotest.

Ten slotte sneed de president ook het onderwerp van de omstreden videofilm aan die veel moslims een belediging vinden voor hun profeet Mohammed. Obama toonde zich daar verzoenend en zei dat het filmpje niet enkel een belediging is voor de islam, maar ook voor de Verenigde Staten. Toch merkte hij op dat die film in de VS niet verboden kan worden omdat daar het recht op vrije meningsuiting bestaat.

VN-topman Ban is erg pessimistisch

In zijn toespraak voor de Algemene Vergadering heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon een erg pessimistisch beeld van de wereld geschetst.

Zo waarschuwde hij dat het uit de hand gelopen conflict in Syrië "een regionale ramp met wereldwijde gevolgen" kan worden. Ban riep de VN-lidstaten nogmaals op om aan eene zeel te trekken en te werken aan ee vreedzame overgang in Syrië.

Tot nu toe blijft de VN daarover erg verdeeld met het Westen en de Arabische landen aan de ene kant en Rusland en China aan de andere. Die twee laatsten blijven het Syrische regimes steunen.

Tegelijk vreest Ban nog altijd voor een mogelijke oorlog tussen Israël en Iran over het kernproject van Teheran. Ook riep hij de VN op om nu eindelijk eens echt werk te maken van een aanpak van de klimaatsverandering omdat die een bedreiging vormt voor de economie, de ontwikkeling en de wereldvrede.