Personeel behouden valt bedrijven zwaar

Ruim één op de drie werkgevers die vier jaar geleden zijn begonnen, heeft vandaag geen personeel meer in dienst. Dat blijkt uit een bevraging bij 11.000 ondernemers in opdracht van het personeelsdienstenbedrijf SD Worx, dat nauw verbonden is met de Vlaamse werkgeversorganisatie VOKA.

35 procent van de bedrijfsleiders die in 2008 personeel aantrokken, werkt vandaag verder zonder personeel, is met zijn bedrijf gestopt of is failliet gegaan.

Daar zit waarschijnlijk de financieel-economische crisis voor iets tussen, maar startende werkgevers zitten vooral met twee hinderpalen. Dat zegt Johan Vanduysse van SD Worx. "Ten eerste zijn dat de loonkosten, die toch nog hoger zijn dan men ooit vermoedde, en ten tweede de zware rompslomp: papieren, sociale wetgeving, fiscaliteit, enzovoort."

De hoge loonkosten en de papieren rompslomp vernietigen banen in onze economie. Daarom moeten de loonkosten naar omlaag en moet het papierwerk vereenvoudigd, zegt Stijn De Cock van de Vlaamse werkgeversorganisatie VOKA.  "Keer dit om. Dan kan je een positieve spiraal opwekken, waarbij meer mensen aan de slag gaan, de overheid meer inkomsten krijgt en de lasten voor iedereen omlaag kunnen. Dat lijkt ons een win-winsituatie voor de economie."

Hoe de loonkosten naar omlaag kunnen is voer voor discussie.

Meest gelezen