Rellen met betogers in het centrum van Madrid

In de Spaanse hoofdstad Madrid hebben duizenden mensen betoogd tegen de besparingsplannen van de regering-Rajoy. De politie heeft rubberkogels en traangas gebruikt om de betogers weg te houden van het parlement. Er vielen tientallen gewonden.

Gisterenavond zijn duizenden mensen samengestroomd op een plein nabij het parlement in Madrid. Ze riepen slogans tegen de regering en tegen de besparingen die ze wil doorvoeren. De betoging was een initiatief van de Occupy-beweging en wat "indignados", die ermee dreigden om het parlement te bestormen.

Het kwam tot een harde confrontatie tussen de betogers en de ordediensten die massaal aanwezig waren. Dat leidde tot enkele incidenten waarbij betogers stenen gooiden naar de politie. Die beantwoordde de aanvallen met een wapenstok, rubberkogels en traangas. Er vielen tientallen gewonden en 38 mensen werden opgepakt.

De meeste betogers konden verdreven worden in de zijstraten, maar in de buurt van het parlement bleef het de hele avond erg onrustig. Tot de betoging was opgeroepen via sociale media en sms, maar de ordediensten waren ook gewaarschuwd en hadden 1.500 politiemannen op de been gebracht.

Door de economische crisis is de Spaanse regering zwaar gaan bezuinigen, en daarbij zijn onder meer de belastingen omhoog gegaan terwijl de lonen werden afgetopt. De regering van premier Mariano Rajoy wil evenwel nog geen financiële hulp aanvaarden.

"We gaan het parlement niet innemen"

Coordinadora #25S, de groep die tot de betoging had opgeroepen, had in een poging om de gemoederen te bedaren gezegd dat de indignados niet van plan waren het parlement in te nemen, maar er omheen te wandelen.

Tegelijk zei een woordvoerster van de groep, die liever anoniem wou blijven, dat er geen geweld zou worden gebruikt. "We gaan niet proberen om parlementsleden te verhinderen om binnen te gaan", vertelde ze aan het persbureau AFP. Uiteindelijk is het dan toch op rellen uitgedraaid tussen actievoerders en ordediensten.

In Spanje bestaat er een wet volgens dewelke mensen die aan de parlementsgebouwen betogen en de orde verstoren terwijl het parlement samenkomt, tot één jaar cel riskeren. Er staan ook zware boetes op.