Syrische kinderen gemarteld met elektrische apparatuur

Uit een rapport van het Britse organisatie "Save the Children" blijkt dat Syrische kinderen op systematische wijze worden gedood, verminkt en gemarteld in de burgeroorlog die het land sinds maart 2011 teistert. In "Untold Attrocities" werden getuigenissen van gevluchte kinderen en ouders opgetekend.

Uit het rapport blijkt dat vrijwel alle kinderen die de organisatie heeft gesproken, een familielid hebben zien sterven.

Verschillende kinderen vertellen dat zij werden opgesloten in cellen waar ook lichamen in staat van ontbinding lagen. Ook zeggen verschillende kinderen te zijn gemarteld: zij kregen elektrische schokken toegediend, werden met handen en voeten vastgebonden en geslagen of werden met sigarettenpeuken verbrand.

De 16-jarige Wael getuigt: "Ik heb een 6-jarige jongen zien sterven. Hij werd eerst gemarteld en stierf daarna van de honger. Ze behandelden zijn lichaam alsof hij een hond was".

Justin Forsyth, directeur van "Save the Children", stelt dat "geen enkel kind getuige zou mogen zijn van de beschreven gruwelijkheden".

Het rapport komt er op het ogenblik van de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Het conflict in Syrië staat niet officieel op de agenda van de jaarlijkse bijeenkomst, maar men verwacht dat het de discussies toch zal domineren. Via het rapport wil "Save the Children" de Verenigde Naties aansporen hun aanwezigheid ter plaatse te verhogen.