Twee VS-soldaten vervolgd voor urineren op lijken

Twee Amerikaanse soldaten zullen berecht worden omdat ze in Afghanistan geürineerd hadden op de lijken van talibanstrijders.

Het wangedrag kwam aan het licht toen begin dit jaar een videofragment van 39 seconden opdook op YouTube. Op de beelden is te zien hoe minstens vier mariniers urineren op de lijken van gedode opstandelingen in de provincie Helmand. Een vijfde filmt het gebeuren. De soldaten doen lacherig en een van hen zegt: "Have a great day, buddy".

Twee sergeanten van een elite-eenheid worden nu aangeklaagd onder meer omdat ze poseerden met slachtoffers en omdat ze op de lijken urineerden. Gedode lichamen onteren is volgens de Conventie van Genève een oorlogsmisdaad. Zij zullen nu voor een militaire rechtbank berecht worden.

Drie andere mariniers werden vorige maand in deze zaak intern gestraft. Volgens het marinierskorps zijn nog nieuwe verdenkingen op til.