Vijf nieuwe streekproducten in Vlaanderen

Vijf nieuwe producten hebben van Vlam (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) een erkenning gekregen om het label "Streekproduct.be" te gebruiken. Het gaat om zure ouwels uit Turnhout, Limburgs boekweitmeel, Hasseltse speculaas en jonge jenever en jonge graanjenever uit de Vlaamse Ardennen.

Het bekendste product is de zure ouwel, ouderwets snoepgoed dat ontwikkeld is in Antwerpen en vandaag nog wordt geproduceerd in Turnhout. Het snoepje, gemaakt van hostiedeeg en met binnenin een zuurzoet poeder, wordt wereldwijd afgezet. De Vlaamse erkenning geldt enkel voor de meest traditionele zure ouwels, namelijk die met een zure vulling op basis van wijnsteenzuur en zonder toegevoegde aroma's.

Andere erkende streekproducten zijn het Limburgs boekweitmeel, aangeboden door Frank Beckers in Zutendaal; de jonge jenever en oude graanjenever uit de Vlaamse Ardennen van Braeckman Graanstokerij (Oudenaarde) en de Hasseltse speculaas van Bakkerij St-Marie. Die speculaas is vrij dik, minder gekruid en met een malser deeg onder de krokante korst.

Meer dan 150 producten - waaronder dranken, vlees, vis, zuivel, groenten, fruit en zoetigheden - hebben al het label van "Streekproduct.be" gekregen. "Daarmee kan de consument streekproducten herkennen en krijgt de producent erkenning", legt Vlam-woordvoerster Liliane Driesen uit. "Producenten die de erkenning willen, moeten aan een vijftal criteria beantwoorden. Zo moeten de producten onder meer op ambachtelijk wijze bereid zijn, met grondstoffen uit de streek en moeten ze al minstens 25 jaar bestaan", voegt ze daar aan toe.