Voorakkoord tussen N-VA en Open VLD in Herzele?

Volgens Filip De Bodt (LEEF!) bestaat er in Herzele een voorakkoord tussen Open VLD en de N-VA. “Het is een publiek geheim dat het niet goed botert in het huidige bestuur. Na 12 jaar zijn de SP.A en Open VLD elkaar beu”, zegt hij. “De N-VA krijgt drie schepenambten op voorwaarde dat Van Tittelboom burgemeester mag blijven.”
Filip De Bodt

Voor Filip De Bodt van Leef! is dat een bizarre constructie. “De N-VA predikt vernieuwing maar kiest voor hetzelfde liberale beleid als voorheen. Het is aan de kiezer om dit soort akkoorden af te straffen. We worden zelf door verschillende partijen benaderd, maar we houden de boot af tot na de verkiezingen.”

CD&V’er Mark De Winne, die vroeger voorzitter was van de N-VA,  bevestigt het voorakkoord formeel. “Ik heb destijds als N-VA-voorzitter een voorakkoord gemaakt met Open VLD. We kregen drie schepenzetels als we drie verkozenen hadden, dat kon ik toch moeilijk weigeren?” Hij stapte bij de N-VA op na de zoveelste interne ruzie. Stefaan Lauwaert, gemeenteraadslid en lijsttrekker voor de N-VA bevestigt dat er toenadering is tussen beide partijen, maar laat het bestaan van een akkoord in het midden.

Burgemeester Johan Van Tittelboom (Open VLD) ontkent en maakt er voor de rest liever niet al te veel woorden aan vuil. "Ik hoor trouwens overal dat er tussen CD&V en de SP.A een voorakkoord zou zijn, het is ook logisch dat in een gemeente als Herzele de politieke partijen al voor de verkiezingen elkaar aftasten over wat mogelijk is. Maar we zullen pas zien na 14 oktober welke coalities er kunnen gesloten worden. Je mag nog zoveel voorakkoorden sluiten als je wilt, ook in Herzele is het finaal de kiezer die beslist."

lees ook