Woestijnvis-programma's op VRT? "Waarom niet"

Leo Hellemans, de directeur Media van de VRT, sluit niet uit dat Woestijnvis op termijn opnieuw programma's zal maken voor de VRT. "Het is absoluut de intentie om op goeie voet met elkaar te staan. Wij hebben hetzelfde DNA", zegt hij in "De ochtend".
Leo Hellemans

De lancering van Vier heeft geen aardverschuiving teweeggebracht, zo heeft Hellemans vastgesteld. "Het is even wennen. De situatie is complexer geworden", zegt hij wel.

De VRT-directeur ziet nu 3 zenders: VRT, VTM en Vier, die zwaar inzetten op het najaar met een heel groot aanbod aan eigen, dure producties. "De markt is oververhit", aldus Hellemans. "Ik vraag me sterk af of dat betaalbaar blijft. Dat is niet vol te houden."

"Wij doen niet mee aan een opbod. Wij hebben een beheersovereenkomst", zegt Hellemans. "Maar natuurlijk zetten we in op een eigen, sterke programmering, of Vier er nu is of niet. Met vooral aandacht voor onze kernopdracht en dat is informatie."

De VRT werkte jarenlang samen met Woestijnvis en Hellemans ziet geen reden om nu als vijanden door het leven te gaan. "Het is absoluut de intentie om op goeie voet met elkaar te staan. Wij hebben een fantastisch traject afgelegd samen."

"Op een bepaald moment is daar een einde aan gekomen. Maar wij zijn ervan overtuigd dat er terug een samenwerking zal komen de komende jaren. Wij hebben hetzelfde DNA, we zijn samen groot geworden", aldus Hellemans.

Gaat Woestijnvis dan opnieuw programma's maken voor de VRT op termijn? "Misschien moeten we nu door een bepaalde periode heen, maar waarom niet. Er zijn programma's die zo VRT zijn, "In godsnaam" bijvoorbeeld, wat zit dat in godsnaam op Vier te doen. Dat moet op de VRT zitten, dan wordt het niet onderbroken door 2 reclameblokken."

"Het zijn nu woelige tijden, we zijn concurrenten, maar we hebben ook veel waardering voor elkaar", besluit Hellemans, die erop wijst dat ook Wouter Vandenhaute van Woestijnvis altijd heeft gezegd dat hij verdere samenwerking met de VRT niet uitsluit.