"Dood van inbreker is risico van het vak"

In Nederland heeft staatssecretaris voor Justitie Fred Teeven (VVD, foto) gezegd dat de inbreker die overleed na een vechtpartij met bewoners zelf het risico heeft gezocht. Volgens hem zijn de bewoners die de inbreker te lijf gingen "slachtoffers" in de zaak. De uitspraak oogst veel reacties.

De 37-jarige inbreker werd maandag na een vechtpartij met de bewoners van het huis waar hij aan het inbreken was, bewusteloos overgebracht naar het ziekenhuis. Daar is hij overleden aan zijn verwondingen.

Teeven zegt dat het overlijden "betreurenswaardig" is maar dat het "bij het risico van het vak hoort. "De inbreker heeft niets te zoeken in die woning, het risico ligt bij hem." De staatssecretaris vindt het ook een goede zaak dat dat de bewoners niet zijn aangehouden. "Zij zijn de slachtoffers, de verdachte hoort daar niet te zijn."

De uitspraken van Teeven lokken heel wat politieke reacties uit in Nederland. Zo vinden SP en GroenLinks het ongepast dat Teeven dergelijke uitspraken doet terwijl het onderzoek nog loopt. Ze vrezen dat politiek en recht op die manier door elkaar gaan lopen.

Enkele politici van PVDA, CDA en SPG gaan dan weer eerder akkoord met Teeven. Mensen hebben het recht om zichzelf en hun spullen te verdedigen, klinkt het. "Maar als dat met geweld gebeurt, moeten de bewoners weten dat ze zich daar voor moeten verantwoorden."