"Militanten Vlaams Belang tonen geen respect"

In Antwerpen heeft Ivo Janssen, de lijsttrekker van Rood!, een open brief geschreven aan Filip Dewinter, lijsttrekker van Vlaams Belang. De militanten van die partij zouden bij het afficheren hun boekje te buiten zijn gegaan.

"Aan iedere verkiezing gaat een campagne vooraf. Tijdens deze periode kunnen partijen hun programma en hun kandidaten aan de kiezer voorstellen." Zo begint de open brief van van Ivo Janssen, de lijsttrekker van Rood! in Antwerpen, aan zijn collega Filip Dewinter van Vlaams Belang. 

Janssen schreef de brief omdat het plakgedrag van sommige militanten van Vlaams Belang hem de spuigaten uitloopt. Volgens de lijsttrekker van Rood! loopt het bij het voorstellen van de kandidaten van de extreemrechtse partij immers grondig fout.

"Het valt ons op dat op verscheidene plaatsen de affiches van Rood!, en van andere partijen, overplakt worden door uw affiches", merkt Janssen in zijn brief op. "Bovendien worden de borden "overige partijen" soms vervangen door een eigen Vlaams Belang-bord, zodat die "overige partijen" schijnbaar geen ruimte meer hebben."

De lijsttrekker van Rood! verwijst in zijn schrijven ook nog naar de strijd van zijn partij voor het plaatsen van openbare verkiezingsborden in de stad. "Toen het stadsbestuur aanvankelijk had beslist geen publieke borden te plaatsen hebben wij als Rood! hiertegen geprotesteerd", klinkt het. Om vervolgens door te gaan over  het standpunt van Vlaams Belang in de hele discussie.

"Op de gemeenteraad van juni heeft het Vlaams Belang tegen het "niet plaatsen van de aanplakborden" gestemd", legt Janssen aan de Dewinter voor. "Hebt u tegen deze beslissing gestemd omwille van het democratisch recht van vrije meningsuiting of ziet u integendeel de aanplakborden als een eigendom van Vlaams Belang waar alleen uw partij propaganda mag voeren en anders denkenden monddood moeten gemaakt worden?"

Met een duidelijk "het gedrag van bepaalde leden van uw partij  toont aan dat ze weinig respect hebben voor de democratie", beëindigt Janssen zijn brief.

lees ook