"Nederlandse regeringsvorming schiet op"

Het overleg voor de vorming van een nieuwe regering is in Nederland volop aan de gang. Twee weken na de verkiezingen praten de liberale VVD van Mark Rutte en de sociaaldemocratische PvdA van Diederik Samsom over het vormen van een paarse regering en op welke posten bespaard zal worden. Het schiet goed op, klinkt het.

Wat er vandaag op het menu staat op het Binnenhof in Den Haag? "Het maken van een regeerakkoord", antwoordt PvdA-leider Diederik Samsom bij het binnengaan. Hij is tevreden over de vorderingen. "We zijn ver, maar we moeten nog een heel eind."

De formatiegesprekken zijn twee dagen geleden echt van start gegaan. Onderhandelaars Mark Rutte en zijn rechterhand Stef Blok van de VVD en Diederik Samsom en Jeroen Dijsselbloem van de PvdA willen een akkoord over de krachtlijnen van hun beleid maken. Ze zitten aan tafel met informateurs Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA). De gesprekken zouden zes tot acht weken kunnen duren, maar het schiet op.

Beide partijen moeten het vooral eens geraken over de bezuinigingen en het op orde krijgen van de overheidsfinanciën. Een hele klus, want de meningen lopen uit elkaar, zo bleek uit de kiescampagne.