"SP.A gedraagt zich als eender welke andere partij"

Bruno Tobback (SP.A) bevestigt dat er op verscheidene plaatsen afspraken zijn gemaakt met de N-VA. Bart De Wever (N-VA) zegt geen weet te hebben van het aantal voorakkoorden van zijn partij. Hiermee reageren de partijvoorzitters op de verklaringen van Etienne Schouppe (CD&V) over gemeentelijke voorakkoorden van CD&V.

Etienne Schouppe verklaarde eerder deze week dat CD&V in bijna 90 procent van de Vlaamse gemeenten al een voorakkoord heeft gesloten over wie de gemeente na de verkiezingen zal besturen.

In "De ochtend" zegt Bart De Wever dat er niets mis met voorakkoorden, maar dat het bestaan ervan relatief is, gezien de kiezer altijd anders beslissen. Ook heeft hij geen weet van het aantal voorakkoorden met zijn partij.

"Ik heb de indruk dat Etienne Schouppe een 'inconvenient truth' heeft uitgesproken en dat alle partijen dat nu proberen te ontzenuwen door te zeggen dat er voorakkoorden zijn gesloten", vindt De Wever. Volgens hem heeft Schouppe gezegd dat er zoveel mogelijk voorakkoorden worden gesloten om de macht van CD&V te verankeren en de N-VA uit te sluiten.

Bruno Tobback spreekt van een dertigtal gemeenten waar de socialisten een voorakkoord sloten. "Op dat vlak gedraagt de SP.A zich niet anders dan eender welke andere partij'. In sommige gemeenten wil de SP.A  in zee met de N-VA, in andere gemeenten bestaan akkoorden tegen de N-VA", zegt Tobback in De Standaard.

lees ook