Appel in Peer en SamBA in Berlaar: de gekste lijstnamen

31 telt Vlaanderen er, de eenmanspartijen die op 14 oktober naar de stem van de kiezer dingen. De redenen voor het ontstaan van die partijen zijn divers. En ook de namen van de partijen zijn op zijn zachtst gezegd opvallend. Maar dat geldt niet alleen voor de eenmanspartijen. Een bloemlezing uit Vlaanderens frivoolste lijstnamen.

Eenmanspartijen hebben het niet onder de markt: met maar 1 man of vrouw aan de kop van de lijst, die eigenlijk geen kop of staart heeft, en een beperkt budget ligt het niet voor de hand om campagne te voeren en zo stemmen te winnen.

Al willen niet alle eenmanspartijen zoveel mogelijk stemmen verzamelen. Zo is er bijvoorbeeld lijst ALEXANDER in Oostende. De partij staat op naam van Alexander Cassier. De student politieke wetenschappen vraagt de inwoners vooral niét op hem te stemmen. “Ik doe mee om te onderzoeken of het moeilijk is om aan de verkiezingen deel te nemen”, aldus Cassier.

Ook Marc Torfs van de lijst Beu in Scherpenheuvel-Zichem wil liever geen ingekleurd bolletje achter zijn naam. Torfs heeft de partij opgericht om te ontsnappen aan zijn bijzitterstaak op 14 oktober. De man werd naar eigen zeggen al 7 keer opgeroepen om zijn plicht als bijzitter uit te oefenen. En dat is hij beu. Door een eigen lijst op te richten, moet hij niet bijzitten, redeneert hij. Maar het hoofdbureau in Scherpenheuvel-Zichem heeft daar nu anders over beslist. Het heeft de lijst verboden omdat het om een “schijnlijst” gaat. Torfs zal dus wel moeten gaan zitten op 14 oktober.

Os Party in Mol wil met haar eenmanspartij dan weer opkomen voor de rechten van de 30-jarige vrijgezel. “Het leven van de OS is geen lachertje”, aldus oprichter Pieter Martens. De 30-jarige vrijgezel wil met een partijprogramma gericht op 30-jarige vrijgezellen het leven voor dat doelpubliek wat verzachten. Zo wil hij dat er meer gedronken wordt en dat alle vrijgezelle vrouwen bij het uitgaan een groene band dragen. Ook deze eenmanspartij maakt met een eigen stemtest op haar website duidelijk dat het toch liever geen stemmen krijgt.

“Mijn democratisch recht”

Maar de meeste eenmansfracties hebben wel ernstige intenties. Foert is de eenmanspartij van Wim Van Acker in Sint-Niklaas. Foert, daar kan je omgekeerd ook het woord “troef” in zien, een ideale naam om zonder al te veel eigen middelen de lijst te lanceren, vindt oprichter Van Acker. “Ik vind het mijn democratisch recht om een partij op te richten”, aldus Van Acker. “Daarenboven wil ik een alternatief zijn voor de kiezer die zijn gading bij de bestaande partijen niet vindt.”

“Het feit dat ik een partij heb kunnen oprichten, is voor mij een overwinning en het bewijs dat het systeem werkt”, vindt Van Acker. “Mocht ik 1 stem behalen dan ben ik heel blij. Maar 200 stemmen zijn nog beter. Mocht ik verkozen worden - maar ik ben daar heel realistisch in - dan zal ik het beleid natuurlijk heel ernstig nemen.“

Al ligt het voeren van een campagne niet voor de hand. “Ik heb niet zoveel middelen als andere partijen, ik zal dus maar low profile campagne voeren”, zegt Van Acker. “Ik wacht nu tot de stad de afmetingen van de stedelijke aanplakborden bekendmaakt en dan kan ik affiches laten drukken. Maar ik zal het noodgedwongen sober moeten houden en het moeten hebben van de geruchten over mijn partij.”

Van SamBA tot Stroop

Dat een originele naam zonder al te veel inspanningen de aandacht kan trekken, hebben intussen al veel politici begrepen. Sommigen komen ludiek uit de hoek, anderen zijn rechttoe rechtaan. Een bloemlezing uit de frivoolste lijstnamen die op 14 oktober naar de kiezer trekken.

Zo passeren een aantal jongens- en meisjesnamen de revue in de Vlaamse gemeenten. Er is bijvoorbeeld 3 keer de partij EVA, in Boom, Knesselare en Alken. P.A.K. PIM in Assenede, Dorpslijst Sander in Kontich en T.I.M. in Turnhout vertegenwoordigen de namen van het mannelijke geslacht. Die laatste partij heeft hard nagedacht over haar naam. De naam T.I.M. staat voor “Turnhout Iedereen Mee”. En de partij gaat op hetzelfde elan verder met de verschillende werkgroepen “Turnhout In Motion” en “Turnhout Is Mee”. Een totaalconcept dus.

In Berlaar kan je voor SamBA kiezen. Neen, geen les in het Latijs-Amerikaanse muziekgenre, de swingende naam staat voor niets anders dan Samen Berlaar Anders. En BBB in Bertem verwijst niet naar je favoriete fitnessles Buik Billen en Borsten maar Bertem Beter Besturen.

Sommige partijen zijn recht voor de raap en hun lijstnaam onthult dan ook meteen het belangrijkste partijstandpunt. Partij Zwembad in Halle heeft maar één partijpunt: zo snel mogelijk een zwembad in Halle. De partij Minder Belastingen in Stekene heeft als enige strijdpunt het verlagen van de gemeentebelasting.

In Ichtegem kan je blauw stemmen, en ook oranje en rood. De partij W.I.T. breidt het kleurenpalet in de West-Vlaamse gemeente uit. Toch heeft de partij haar naam gekozen omdat ze zich net niét wil binden aan een kleur. “Wit is neutraal of als je alle kleuren samenvoegt, krijgt je wit”, klink het bij de partij. “We moeten niet de belangen verdedigen van een of andere zuil, wij moeten ons niet schikken naar de richtlijnen van bovenaf, we zijn vrij om te oordelen.”

Enkele Limburgse partijen laten zich inspireren door de fruitboomgaarden in de streek. Zo is er de partij Appel in Peer. Met de slogan “Appel zorgt dat u de vruchten plukt” hoopt de partij zoveel mogelijk Perenaren van haar visie te overtuigen. Het politieke project Stroop in Borgloon verwijst naar de eeuwenlange Loonse traditie in stroop maken.

Wie in Heist-Op-Den-Berg een stem uitbrengt voor de partij E.T.A. hoeft zich niet ongerust te maken. Het gaat niet om de Baskische afscheidingsbeweging maar om de politieke beweging Een Tegen Allen. En om af te sluiten nog deze: in Zutendaal kan je naast CD&V, Nieuw ZVP en Samen Zutendaal nu ook voor een vierde lijst stemmen. De eenmanspartij Swadhisthana, een term uit het hindoeïsme, brengt je misschien wel in hogere sferen.

Mies Cosemans

lees ook