België moet 5.000 euro schadevergoeding aan terrorist

België moet een schadevergoeding van 5.000 euro betalen aan een veroordeelde terrorist. Dat schrijft De Standaard. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft geoordeeld dat bepaalde bewijzen die gebruikt werden bij de rechtszaak tegen de man verkregen zijn door marteling.
Archieffoto proces 2006

De terrorist werd in 2006 veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf. Volgens de rechter had de man banden met een terroristische beweging die verantwoordelijk wordt geacht voor de dodelijke aanslagen in Cassablanca in 2003 en Madrid in 2004.

Maar de veroordeelde is daartegen in beroep gegaan omdat volgens hem bepaalde bewijzen die van de Marrokaanse autoriteiten komen, met marteling verkregen zijn. Meer bepaald zou het om enkele bezwarende getuigenissen gaan die in de nasleep van de aanslagen in Cassablanca zijn afgenomen van enkele verdachten.

Volgens het EHRM tonen rapporten van de VN en verschillende ngo's aan dat die door marteling verkregen zijn. Het Hof zegt dat België die bewijzen tijdens het proces in 2006 had moeten verwijderen. België moet daarom nu een schadevergoeding van 5.000 euro betalen aan de terrorist. De Belgische staat kan wel nog vragen om de zaak voor te leggen aan andere rechters.