China en Japan praten over betwiste eilanden

De Chinese en Japanse ministers van Buitenlandse Zaken hebben elkaar ontmoet om over de betwiste eilanden te praten die felle anti-Japanse protesten uitlokken in China. Het is de eerste ontmoeting sinds het geschil twee weken geleden ontstond. De Japanse autoconstructeurs schroeven intussen hun productie in China terug.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Yang Jiechi en zijn Japanse collega Koichiro Gemba hebben een gesprek onder vier ogen gehad over de betwiste eilanden.

Het gaat om een eilandengroep in de Oost-Chinese zee, die de Japaners de Senkaku-eilanden noemen. China heeft het over de Diaoyu-eilanden. Japan en China eisen elk de eilandengroep op.

Het gesprek vond plaats in de marge van de VN-conferentie in Washington, waar beide ministers aanwezig zijn. Het is de eerste keer dat China en Japan de discussie over de eilanden aangaan, sinds het conflict twee weken geleden oplaaide, nadat Japan de onbewoonde eilanden van een privé-eigenaar kocht.

Iets later hadden ook de viceministers van Buitenlandse Zaken van beide landen een gesprek in Peking.

China claimt de eilanden op historische gronden. Op verschillende plaatsen in China is hevig protest uitgebroken.

Japanse autobouwers schroeven productie in China terug

Naar aanleiding van de hevige protesten in China tegen Japan hebben de Japanse autobouwers beslist om de productie in China terug te schroeven. Nissan, de grootste Japanse autobouwer in China, verlengt de productiestop die voor de vakantie was ingesteld. Suzuki schrapt 1 op de 2 shifts en Toyota zegt dat het waarschijnlijk de productie in China zal schrappen in de komende weken.