Di Rupo pareert kritiek van werkgevers

Premier Elio Di Rupo doet een oproep aan werkgevers, vakbonden en politici om zich constructief op te stellen. Hij antwoordt daarmee op de kritiek van een aantal werkgevers die zich veronachtzaamd en zelfs misprezen voelen door de regering.

Di Rupo woont op dit ogenblik de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York bij. Hij benadrukt dat de zes partijen van zijn regering het "maximum maximorum" gedaan hebben om de economie draaiende te houden.

De regering werd dit weekend onder vuur genomen door CEO Luc Bertrand van investeerder Ackermans & van Haaren. Volgens hem zouden Di Rupo en zijn ministers een ronduit marxistisch beleid voeren. Andere ondernemers onderschreven de uithaal van Bertrand.

Vanuit New York pareert Di Rupo die kritiek en verdedigt hij het beleid van zijn regering die "alles heeft gedaan om de economische machine niet te breken". "In moeilijke economische omstandigheden hebben we voor 13 miljard euro moeten saneren. De inspanningen aan uitgavenzijde waren dubbel zo groot als aan de kant van de inkomsten, dat is jamais vu", zegt de premier.

Volgens Di Rupo zijn de economische vooruitzichten ook goed. Voor ons land wordt een nulgroei of licht negatieve groei verwacht, maar verschillende andere Europese landen staan er veel slechter voor.

De premier zei wel de bezorgdheid te begrijpen van al wie het in de huidige omstandigheden niet makkelijk heeft. "Maar ik pleit er daarom nadrukkelijk voor constructief te zijn." Niet alleen de werkgevers, ook de bonden en de politiek zelf moeten zich engageren. "Karikaturen helpen niet."

Meest gelezen