Dochter Castro opent opleiding Seksuologie

Mariela Castro, dochter van de Cubaanse president Raul Castro, heeft een nieuwe opleiding Seksuologie aan de Gentse universiteit geopend. Mariela Castro staat in de Cubaanse hoofdstad Havana aan het hoofd van het Nationaal Centrum voor Seksuele Opvoeding.

Het Genderteam van het UZ Gent onderhoudt al lange tijd contact met Mariela Castro en organiseert uitwisselingsprojecten met haar.

"Ze is een invloedrijke vrouw die seksualiteitsthema's in Latijns-Amerika op de agenda zette, seksualiteits- en aidspreventiecampagnes uitwerkte", zegt professor Guy T'Sjoen van het Gentse Genderteam. "Ze werkt rond de acceptatie van holebiseksualiteit en heeft ervoor geijverd dat de mensenrechten van transseksuelen in Cuba gerespecteerd worden."

Mariela Castro wordt ook ontvangen door de Gentse schepen van Diversiteit en Gelijke Kansen Guy Reynebeau in Casa Rosa, de ontmoetingsplaats voor holebiverenigingen in Gent.

16 cursisten starten met opleiding Seksuologie

De nieuwe opleiding Seksuologie die Mariela Castro mee lanceert, is een tweejarige permanente vorming bedoeld voor psychologen, artsen en pedagogen met praktijkervaring, om de theorie en praktijk van de seksuologie aan te leren en te ontwikkelen. "Enerzijds gaan we professionals opleiden met gepaste kennis, anderzijds gaan we hen trainen om in een multidisciplinair team zorg te kunnen verlenen", verduidelijkt professor Guy T'Sjoen.

De opleiding wordt ingericht door de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen en de faculteit Psychologische en Pedagogische Wetenschappen. Voor het invullen van het curriculum doet de universiteit een beroep op eigen experts, aangevuld met vakmensen uit Vlaanderen en Nederland.

Dit academiejaar starten 16 cursisten. Afhankelijk van de interesse zal jaarlijks of tweejaarlijks gestart worden met de opleiding.