Duizenden Libiërs rouwen om man die Khaddafi kliste

In de Libische stad Misurata zijn meer dan 10.000 mensen samengekomen om te rouwen over een van de rebellen die de gewezen Libische leider Moe'ammar al-Khaddafi gevangen genomen heeft verleden jaar. De 22-jarige Omran Ben Shaaban stierf gisteren in Parijs.

Ben Shaaban was in Parijs voor verzorging nadat hij ontvoerd, gemarteld en neergeschoten was door aanhangers van Khaddafi. In juli was hij ontvoerd door gewapende mannen en hij werd 50 dagen lang vastgehouden in Bani Walid, dat een bolwerk was van aanhangers van Khaddafi.

Verleden week werd hij vrijgelaten na bemiddeling van Mohammed Margarief, de voorzitter van het regerende Algemeen Nationaal Congres. Hij was in Misurata aangekomen met wonden op zijn lichaam van marteling en een schotwond in de buurt van zijn ruggengraat. Hij werd naar Parijs overgebracht voor verzorging maar hij stierf daar gisteren.

De dood van Shabaan leidt tot nieuwe spanningen in Libië. Talrijke rouwenden riepen de regering op om wraak te nemen voor zijn dood. Het Algemeen Nationaal Congres heeft verklaard dat het er alles aan zal doen om de daders te berechten.