Filmfestival Gent stelt programma voor

De 39e editie van het Filmfestival van Gent, met als thema misdaad, wordt op dinsdag 9 oktober op gang getrapt. De organisatie zet dit jaar volop in op films van Belgische bodem. De openingsfilm is "The broken circle breakdown" van Felix van Groeningen.

Het 39e Filmfestival van Gent heeft naast 96 langspeelfilms en 40 kortfilms ook concerten, een tentoonstelling over Romy Schneider, debatten en allerlei activiteiten voor mensen uit de filmindustrie op het programma staan.

Het festival gaat op 9 oktober van start met "The broken circle breakdown". "The broken circle breakdown" is de filmbewerking van de gelijknamige theatervoorstelling van Compagnie Cecilia met Johan Heldenberg en Mieke Dobbels. In de filmversie speelt Heldenbergh opnieuw de mannelijke hoofdrol, maar de vrouwelijke hoofdrol is weggelegd voor Veerle Baetens.

Het Filmfestival van Gent schenkt dit jaar trouwens extra aandacht aan films van Belgische bodem. Op de affiche staat het recordaantal van negen Vlaamse films en maar liefst drie ervan nemen deel aan de officiële competitie. Het gaat om "Het vijfde seizoen" van Peter Brosens en Jessica Woodworth, "Kid" van Fien Troch en "Offline" van Peter Monsaert.

Ook James Bond, de filmheld die dit jaar zijn 50e verjaardag viert, krijgt aandacht op de 39e editie van het Filmfestival. Een hele reeks Vlaamde muzikanten, onder wie Natalia, Lady Linn en Sioen, zullen op 18 en 21 oktober Bondnummers brengen. Ze worden begeleid door het Brussels Philharmonic orkest onder leiding van Dirk Brossé.

Nieuw dit jaar is de sectie "American (hi)stories". Daarin worden, naar aanleiding van het verkiezingsjaar in de VS, een aantal films gebundeld die actuele of historische politieke, maatschappelijke en culturele kwesties aansnijden. In het Caermersklooster loopt dan weer een tentoonstelling over de actrice Romy Schneider, die dertig jaar geleden is overleden.

Het Filmfestival van Gent vindt dit jaar plaats van 9 tot 20 oktober. De volledige programmatie is te vinden op de website van het festival. Voor meer informatie kunt u ook terecht op Cobra.be.