Geen indexsprong voor Vlaamse ambtenaren

Een indexsprong staat niet in het menu van maatregelen om 100 miljoen euro te besparen op het Vlaamse ambtenarenapparaat. Dat heeft minister-president Kris Peeters (CD&V) laten verstaan. De gesprekken met de vakbonden starten volgende dinsdag.

In het Vlaams Parlement wordt gedebatteerd over de Septemberverklaring van Peeters. Om een Vlaamse begroting in evenwicht te kunnen presenteren, wil de Vlaamse regering 1 procent besparen op de loonmassa van het Vlaamse overheidspersoneel, zo'n 100 miljoen euro. De vakbonden zouden kunnen kiezen uit een menu aan maatregelen, gaande van een verdere vermindering van het aantal ambtenaren tot maatregelen rond functietoeslagen en salarisschalen.

Peeters liet maandag verstaan dat een indexsprong ook tot de mogelijkheden behoorde. Die indexsuggestie deed de vakbonden en coalitiepartner SP.A steigeren, maar zowel Peeters als viceminister-president Ingrid Lieten (SP.A) benadrukten in het debat dat een echte indexsprong niet voorzien is in het "menu aan maatregelen" dat wordt voorgelegd aan de vakbonden.

Volgens Peeters starten de onderhandelingen met de vakbonden volgende dinsdag. Of de besparingen ook betrekking zullen hebben op het personeel van het onderwijs, liet Peeters in het midden.

Staatshervorming

De oppositie verweet de Vlaamse regering dat ze geen geld opzijzet voor de komende staatshervorming. Vanuit de federale staat zullen allerlei bevoegdheden overkomen naar Vlaanderen, in totaal voor ongeveer 17 miljard euro. Volgens sommige berekeningen zou de overdracht van die bevoegdheden een kostenplaatje van 2,4 miljard euro met zich meedragen.

De oppositiepartijen zien in de Septemberverklaring en de begroting van de Vlaamse regering geen verduidelijking over en bij de financiering van die nieuwe bevoegdheden. Open VLD, Groen, LDD en Vlaams Belang willen dat Vlaanderen buffers creëert, "om te vermijden dat Vlaanderen de pineut wordt, dat we op het moment van de waarheid paniekvoetbal moeten spelen."

De Vlaamse regering antwoordt dat het onwezenlijk is om nu al geld te reserveren zonder te weten wat de staatshervorming werkelijk kost. "Ik heb nog geen enkel concreet cijfer over de kostprijs van de staatshervorming, laat staan dat ik daar provisies voor kan aanleggen", reageert Peeters. "Het bedrag dat genoemd wordt, werd opgemaakt in andere economische tijden en is dus virtueel. Op basis daarvan een reserve opmaken, kan niet."

De minister-president kondigt aan dat het overleg met andere niveaus over de overdracht van bevoegdheden en middelen stevig gaat zijn. "Ik ga ervan uit dat die onderhandelingen hard zullen verlopen. Wij zullen ons daar hard verdedigen omdat wij een begroting in evenwicht hebben, en spijtig genoeg de andere entiteiten niet."