Huiszoekingen in België in onderzoek mestfraude

In een internationaal onderzoek naar mestfraude heeft het Nederlandse parket huiszoekingen uitgevoerd in 4 landen, waaronder België. De speurders onderzoeken internationale meststromen waar een Nederlandse mesthandelaar mogelijk miljoenen euro's aan heeft verdiend.

De mesthandelaar zou samen met nog 4 andere verdachten in verschillende landen overschotten mest van veehandelaars hebben afgekocht maar die niet op de juiste manier verwerkt hebben.

Veehandelaars die meer mest hebben dan ze kunnen gebruiken, kunnen daarvoor zwaar beboet worden. De Meststoffenwet bepaalt namelijk hoeveel mest er per hectare grond gebruikt mag worden. Wordt die hoeveelheid overschreden, dan komt er fosfaat en nitraat in de bodem.

De huiszoekingen vonden plaats in België, Nederland, Polen en Duitsland. Er werden documenten en computers in beslag genomen maar ook auto's, quads, motoren en een tractor. Het is niet duidelijk of ook Belgen verdachten zijn in de zaak.