Kan Open VLD profiteren van beleid in Kortemark?

Toon Vancoillie (Open VLD) leidde Kortemark de afgelopen twee jaar met bekwaamheid. De torenhoge schuld die tijdens de vorige zes jaar stelselmatig werd opgebouwd, krijgt men stilaan onder controle.

Maar dat maakt het er voor de huidige bestuursploeg niet makkelijker op. De gemeente verkocht een deel van haar patrimonium en er kon niet echt uitgepakt worden met een grote realisatie. Veel plannen wachten nog op uitvoering (Brouwerijsite, dienstencentrum) en besparen is nooit populair. Al slaagde de meerderheid (Open VLD, SP.A en Samen
Sterk) er wel in om de belastingsdruk te doen dalen én ook nog de gemeenteschuld af te bouwen.

Wie de bestuursploeg daarop afrekent, kan zijn stem geven aan de huidige burgemeester en zijn ploeg. Die belooft dat er vanaf volgend jaar ook effectief werk gemaakt wordt van de afbraak van de verloederde Brouwerijsite.

OCMW-toneelstuk

Maar er liep ook wel wat fout de afgelopen zes jaar. Zo slaagde de meerderheid er niet in om het broodnodige rusthuis in een stroomversnelling op de agenda te plaatsen. Integendeel zelfs, onder leiding van de excentrieke Rita Tyvaert ontaardde het OCMW in een toneelstuk.

Tyvaert werd er door haar partij Samen Sterk uit gezet, maar is in oktober wel present met een éénvrouwspartij.

Lijsttrekker van Samen Sterk blijft Firmin Dupulthys, eerder al tien jaar burgemeester van de gemeente. Hij is graag gezien, maar heeft zijn leeftijd tegen. Bovendien ontstaat de indruk dat de partij staat of valt met hem.

De SP.A moet dan weer het verlies van kopvrouw Saskia Vanhove opvangen. Zij verlaat Kortemark en is dus geen kandidaat meer. Huidig schepen Marc Vanderhaeghe is nu het boegbeeld.

Minzame Waeyaert

CD&V moest de afgelopen zes jaar, als grootste partij in Kortemark, wel op de oppositiebanken plaatsnemen. De minzame oud-schepen Rik Waeyaert trekt de lijst. Hij heeft ongetwijfeld capaciteiten, maar of leiderschap daar één van is, moet hij nog bewijzen. In elk geval zet CD&V de komst van een rusthuis als prioriteit nummer één.

Ook hier rest de vraag wat de N-VA kan doen. Met de relatief onbekend kopman Geert Vercruysse is het niet duidelijk of de partij grote ambities mag koesteren.

Ook Vlaams Belang diende een lijst in, maar heeft momenteel geen zitje in de gemeenteraad.

Bart Huysentruyt

lees ook