Kankerverwekkend benzeen in 6 op de 10 etenswaren

In 58 procent van de voedingswaren zit de kankerverwekkende stof benzeen. Toch is dat niet gevaarlijk omdat de hoeveelheden benzeen erg klein zijn, zegt het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid (WIVV).
De hoogste concentraties zijn te vinden in gerookt vlees of gerookte vis, in vissla en in visconserven.

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid en de universiteit Gent onderzochten 455 verschillende voedingsmiddelen op de aanwezigheid van benzeen.

Daarbij analyseerden ze een breed gamma aan producten, waaronder drank, melk, zuivelproducten, fruit, groenten, vlees, vis, graanproducten, eieren, snoep en kant-en-klaarmaaltijden.

De onderzoekers vonden benzeen terug in 58 procent van de voedingsproducten, meestal ging het om een erg kleine concentratie (kleiner dan 1 microgram). Toch zat er in 6 procent van de producten een concentratie hoger dan 10 microgram. Dat is de drempel van de Wereldgezondheidsorganisatie.

De hoogste concentraties zijn te vinden in gerookt vlees of gerookte vis, in vissla en in visconserven. Ook in koffiebonen en theeblaadjes zitten hoge concentraties benzeen, maar de vluchtige stof verdwijnt helemaal als we de koffie of thee bereiden.

Ondanks de aanwezigheid van de kankerverwekkende stof is er geen reden voor paniek, zegt het WIVV. "Een volwassen persoon krijgt maximaal 7,3 microgram binnen via de voeding. Dat is ruimschoots onder de giftige en kankerverwekkende drempels", zegt Joris Van Loco van het WIVV. "Een gemiddelde stadsbewoner krijgt via de lucht 90 microgram per kilogram binnen, een roker die 1 pakje per dag rookt, ademt ongeveer 400 microgram in."

Benzeen is een vluchtige organische stof die kankerverwekkend is voor de mens. Ze wordt vaak gebruikt bij de productie van andere chemische producten zoals verf, detergenten, en kunststoffen. Benzeen komt vrij bij natuurlijke fenomenen zoals vulkaanuitbarstingen, maar het ontstaat ook bij de verbranding van fossiele brandstoffen of hout. Het zit ook in sigarettenrook en uitlaatgassen.