Lennik heeft een goede leider nodig

In Lennik vragen vele inwoners zich af wat de uitslag van de verkiezingen zal zijn, omdat het zal gaan tussen drie grotere partijen, maar ook kleinere lijsten een rol kunnen spelen. Zeker is dat de gemeente nood heeft aan een sterke burgemeester die erin slaagt een eendrachtig college te leiden.

De huidige coalitie bestaat uit leden van LB (Open-VLD) en van het kartel N-VA-LENNIK Kwadraat. Het jongste half jaar kwamen er meer en meer barsten in de samenwerking. Bij LB trekt Vlaams volksvertegenwoordiger Irina De Knop de lijst. De Knop nam op 1 mei 2011 de fakkel over van burgemeester Willy De Waele. De partij haalde meermaals het nieuws door interne ruzies, die later ook het Lennikse schepencollege deels verlamden. Een van de ontevredenen, Eddy Warrand stichtte de nieuwe lijst LEF.

Coalitiepartner Lennik Kwadraat gaat in kartel met de N-VA naar de verkiezingen. Eerste schepen Geert De Cuyper staat op nummer één, gevolgd door volksvertegenwoordiger Kristien Van Vaerenbergh. Vader Etienne Van Vaerenbergh is geen kandidaat meer, maar blijft de groep steunen. De partij komt eendrachtig over en pakte uit met een zeer gedetailleerd programma. Als ook op gemeentelijk vlak de gunstige voorspellingen voor de N-VA, een rol spelen, kan dit kartel enkele zetels meer halen dan de huidige vier.

Bij de nieuwkomer LEF is schepen Eddy Warrand koploper. De man kon elf kandidaten op zijn lijst zetten. Warrand maakt zich sterk dat hij bij de komende coalitiebesprekingen een cruciale rol kan spelen als de drie grootste partijen elk niet genoeg stemmen halen voor een coalitie met twee. Wellicht snoept Warrand kiezers af van de LB (Open-VLD).

Oppositie

De oppositie bestaat in Lennik uit CD&V, Groen-SP.A en Vlaams Belang. CD&V heeft op dit ogenblik zes verkozenen. Heidi Elpers, uit het gehucht Eizeringen, is lijsttrekker. Pas het jongste anderhalf jaar voerde de partij wat meer oppositie, waarbij er naast de kritiek weinig opbouwende voorstellen waren te horen. Enkele gemeenteraadsleden bleven het jongste jaar regelmatig afwezig op de gemeenteraad en gemeenteraadslid Paul Schoukens stapte uit de partij uit onvrede met de lijstvorming.

Achteraan op de lijst prijkt Boerenbondvoorzitter Piet Van Temsche, die merkwaardig genoeg geen mandaat wil opnemen, na de verkiezingen.

Groen-SP.A viel de jongste zes jaar het meeste op door drie wissels in de gemeenteraad. Architect Stefaan Jans trekt de lijst met 11 kandidaten waaronder slechts 2 socialisten.

Vlaams Belang viel in de oppositie het meest op door de deskundige tussenkomst van fractieleider Joris Van Hauthem, die weer de lijst met 16 kandidaten trekt. De partij voerde één partijwissel door en op de valreep nam gemeenteraadslid R. B. nog ontslag omdat hij niet gelukkig was met de plaats die hij op de lijst kreeg. De partij zal ook in Lennik wellicht delen in de klappen die Vlaams-Belang in Vlaanderen incasseerde en verliest wellicht zeker één zetel.

Is er al een pre-electoraal akkoord?

Het gonst in Lennik al meer dan een jaar geruchten over een pre-electoraal akkoord tussen de lijsten van de LB en CD&V. De kopstukken van de partijen ontkennen noch bevestigen. Prominente leden van beide partijen bevestigen nochtans dat er een akkoord is afgesloten. Ere-burgemeester Willy De Waele (LB) is de enige die er open en bloot voor uitkomt en toegeeft dat hij liever de samenwerking met N-VA-LENNIK Kwadraat had voort gezet.

Verder blijven een aantal opvallende dossiers voor verwarring zorgden bij de kiezer. Drie jaar geleden keurden alle parijen (meerderheid en oppositie) het principeakkoord goed over het oprichten van drie windturbines in de gemeente. Nu stellen de lijsttrekkers van LB en CD&V zich op als hevige tegenstanders van windmolens in de gemeente. Ook rond de eventuele uitbreiding van de gemeentelijke basisschool is er geen duidelijkheid en de gouverneur merkte onlangs nog op dat er voorzichtig moet omgesprongen worden met dat dossier.

Freddy Kempeneer

lees ook

    Meest gelezen