Omstreden executie toch uitgevoerd in Texas

In de Amerikaanse staat Texas is gisteravond een 48-jarige gevangene geëxecuteerd die altijd zijn onschuld staande heeft gehouden. Ook een veroordeelde mededader zei dat hij zelf de enige dader was.

Cleve Foster werd in 2004 veroordeeld voor de moord op een Soedanese immigrante, een 30-jarige vrouw, in 2002. Na zijn veroordeling verhuisde Foster naar de "dodencel" waar hij dus 8 jaar heeft gezeten.

De man heeft altijd beweerd dat hij de vrouw niet had vermoord. Een medebeklaagde die voor deze moord ook ter dood veroordeeld werd, heeft dat altijd bevestigd en gezegd dat hij de enige dader was. De man is inmiddels in de cel overleden aan kanker.

Foster is tot 4 keer in beroep gegaan tegen zijn executie en 3 keer is deze ook opgeschort, eenmaal zelfs op het allerlaatste moment. Maar ook het 4e beroep voor het Hooggerechtshof in Washington werd verworpen. De man kreeg vannacht een dodelijke injectie.

Foster is de 30e gevangene die dit jaar geëxecuteerd werd in de VS, de 9e in de staat Texas.