Onlusten tijdens betoging in Athene

Rond het parlement in Athene zijn rellen uitgebroken tijdens een betoging tegen de besparingsplannen van de regering. In Griekenland is er vandaag overigens een algemene staking tegen die plannen.

Volgens de politie marcheerden er meer dan 34.000 mensen door de straten van de hoofdstad Athene. Een grote groep trok op naar het Syntagmaplein voor het parlement en daar begonnen sommigen met molotovcocktails te gooien en kiosken in brand te steken.

De politie reageerde met traangas en de wapenstok en kon de relschoppers weghouden van het parlement. Die werden daarop verspreid in de zijstraten. Daar zijn wel politiecordons gelegd rond regeringsgebouwen en grote hotels.

Ook in de noordelijke stad Thessaloniki kwamen er vandaag 18.000 mensen op straat. In heel Griekenland is vandaag overigens een algemene staking gehouden.

Volgens correspondent Bruno Tersago is het ongenoegen over de besparingen erg groot. "Ze halen dat bedrag alweer bij de bevolking door meer taksen en door te snijden in de salarissen en de pensioenen". 

Of de regering-Samaras aan de druk zal weerstaan, is onduidelijk. Het is de eerste grote proef voor de regering-Samaras. Overal zijn aanplakborden te zien met "Oxi" ("ochi"), nee aan de besparingen.

Een van de stakers is een verpleger uit een ziekenhuis in Athene. Hij zag zijn salaris dalen van 1.300 naar 800 euro. Door de nieuwe besparingen zou hij nog 600 euro verdienen. "Hoe kan je leven van een loon van 600 euro, terwijl de belastingen de hoogte in gaan?", vraagt hij zich woedend af.

Een andere 39-jarige betoger heeft twee dagen geleden zijn baan verloren. Hij heeft slechts één obsessie: aan de wereld kenbaar maken wat er gaande is in Griekenland.

Samaras bespaart nog eens 11,8 miljard euro

De Griekse premier Antonis Samaras (links) heeft intussen nog eens voor 11,8 miljard euro besparingen gevonden. Veel details zijn er nog niet, maar er zouden voor twee miljard euro extra belastingen komen.

Als de coalitiepartijen het plan goedkeuren, kan het worden voorgelegd aan de trojka, dat zijn de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Muntfonds. Een team van experten van die trojka komt zondag naar Athene.

Het plan zal op 18 oktober worden voorgelegd op de komende Europese top. Als die het goedkeurt, kan Griekenland aanspraak maken op een nieuwe schijf van 35,5 miljard euro uit de internationale noodfondsen. Zonder dat geld, gaat Griekenland bankroet en stapt het wellicht uit de eurozone.