Opvolger gezocht voor Hilaire Verhegge

Zedelgem staat voor een kleine aardverschuiving, want na 18 jaar zegt burgemeester Hilaire Verhegge (CD&V-Nieuw) de politiek adieu. Arnold Naessens lijkt zijn gedoodverfde opvolger, maar de kiezer zal beslissen.

Voor hij zich in de politiek stortte, had Verhegge er al een onwaarschijnlijke reeks jobs op zitten: hij was onder meer dagloner, chauffeur, restauranthouder, metser-diender, suikerbietzaadkweker, wortelkweker, marktkramer en houthakker. Met zijn volkse stijl was hij de volkomen tegenstelling van de moderne politicus, en net dat maakte hem populair.

Huidig schepen van Cultuur Arnold Naessens (CD&V-Nieuw) werpt zich op als nieuwe sterke man. Hij voert de lijst aan, die naast CD&V en Nieuw ook uit leden van Open VLD bestaat. Er wordt gefluisterd dat binnen de huidige meerderheidspartij een consensus bestaat om Naessens de laatste drie jaar burgemeester te benoemen en tijdens de eerste drie jaar de kans te geven aan huidig schepen en burgemeester-achter-de-schermen Patrick Arnou. Maar binnen de partij bestaat daar onenigheid over en lijkt iedereen de verkiezingsuitslagen af te wachten.

Verrassing

Het is hoe dan ook uitkijken naar het resultaat van de populaire schepen van Jeugd Annick Vermeulen. Zij staat op de tweede plaats bij CD&V-Nieuw.

Tot slot heb je ook nog Geert Verhegge, zoon van en zes jaar geleden al een echt stemmenkanon. Misschien zorgt hij, als lijstduwer, wel voor de verrassing.

Weinig oppositie

De voorbije jaren hadden de oppositiepartijen in Zedelgem weinig in de pap te brokken. Het wordt moeilijk om de hegemonie van CD&V-Nieuw te doorbreken.

SP.A-Groen gokt op Gunter Boffel, die zijn streng trekt en als lijstduwer de juiste keuze lijkt.

Het valt ook af te wachten of N-VA in Zedelgem voet aan de grond krijgt. De partij trekt met Jef Bogaert als boegbeeld naar de kiezer.

Vlaams Belang doet het normaal behoorlijk, maar het valt te vrezen dat de huidige twee zetels wel eens gereduceerd zouden kunnen worden. Het is aan kopvrouw Dominiek Sneppe om het tegendeel te bewijzen.

Bart Huysentruyt

lees ook