Rebekah Brooks in september 2013 voor rechter

Het proces over de afluisterpraktijken door het Britse tabloid News of the World zal van start gaan op 9 september van volgend jaar. Dat heeft een rechter in Londen vandaag beslist. Op 12 en 13 december vindt al een inleidende zitting plaats.

Rechter Adrian Fulford nam de beslissing tijdens een voorbereidende zitting nadat verschillende inverdenkinggestelden, zoals oud-hoofdredacteurs Rebekah Brooks en Andy Coulson waren verschenen.

De zaak omvat twee juridische luiken: het hacken van voicemailberichten van honderden slachtoffers enerzijds en beschuldigingen omtrent het verhinderen van het werk van de speurders anderzijds.

Brooks en Coulson worden ervan beschuldigd de voicemailberichten van bekende personen te hebben gehackt om scoops te bemachtigen. Ook vier andere ex-werknemers van News of the World staan terecht voor de afluisterpraktijken.

Rebekah Brooks zal zich ook moeten verantwoorden voor het verhinderen van het gerechtelijk onderzoek. Ze wordt ervan beschuldigd dat ze geprobeerd zou hebben om bewijzen voor de politie te verbergen. Voor die aanklacht staan ook haar man Charlie Brooks, haar assistente, haar chauffeur en twee anderen terecht.

News of the World werd na het uitlekken van het afluisterschandaal in juli 2011 opgedoekt.