Romney hinkt achterop in de "swingstates"

Op slechts zes weken voor de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten blijkt uit opiniepeilingen dat de slaagkansen van de Republikeinse uitdager Mitt Romney slinken. President Barack Obama bouwt in de "swingstates" een steeds grotere voorsprong op.

In Ohio ligt de huidige president voor met 53 procent tegenover 43 procent voor Romney; in Florida leidt Obama met 53 procent tegenover 44 procent. Dat blijkt uit een peiling van de Quinnipiac University in opdracht van The New York Times.

Als Romney in beide staten verliest, maakt hij volgens experten geen kans meer om in het Witte Huis te geraken. De staat Florida vaardigt 29 kiesmannen af, Ohio 18. Om de presidentsverkiezingen te winnen, is de steun van minstens 270 kiesmannen nodig. In de recente geschiedenis van de Verenigde Staten is er nog geen enkele kandidaat in geslaagd de presidentsverkiezingen te winnen zonder in Ohio te winnen.

Volgens het onderzoek van de universiteit ligt Obama ook in de "swingstates" Pennsylvania, Wisconsin, Colorado en Virginia op kop. "Swingstates" zijn staten waar geen van beide partijen al jaren een soliede, betrouwvbare meerderheid halen, maar die de ene keer naar de Republikeinen overhellen en een andere keer naar de Democraten.

In totaal zou Barack Obama op dit ogenblik op minstens 271 kiesmannen kunnen rekenen en dus aan een meerderheid raken, zo heeft The Huffington Post berekend. Romney zou momenteel de steun van 191 kiesmannen hebben.

Tot de verkiezingen op 6 november kan er evenwel nog veel gebeuren. Er worden nog drie televisiedebatten georganiseerd, het eerste daarvan vindt op 3 oktober plaats.