Rusland schort de invoer van ggo-mais op

Rusland heeft de invoer van de genetisch gemanipuleerde mais NK603 van de agrogigant Monsanto opgeschort na het verschijnen van een omstreden Franse studie. Rusland wacht nu het oordeel van Russische geleerden en van de EU over de studie af.

Verleden week publiceerde een ploeg onder leiding van de Franse professor Gilles-Eric Séralini een alarmerende studie over de mais NK603. Uit de studie zou blijken dat zowel de genetisch gemanipuleerde mais, die gewijzigd is zodat hij tegen het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup kan,  als Roundup zelf, erg giftig zijn voor ratten en leiden tot tumoren en voortijdige sterfte.

Nadat de studie echter volledig gepubliceerd was, maakten talloze geleerden er brandhout van. De conclusies kwamen niet overeen met de gevonden data en de analyse deugde niet, zo werd gezegd.

Volgens het Russisch agentschap ter bescherming van de consument zullen Russische geleerden de studie nu bekijken. Rusland wacht hun oordeel af en de positie van de Europese Unie in de zaak. 

Een woordvoerder van Monsanto minimaliseerde het belang van de beslissing. "Rusland is een netto uitvoerder van graangewassen, en de impact van hun tijdelijke opschorting zal dus minimaal zijn", zo zei hij.