Steden en gemeenten properder geworden

Onze Belgische steden en gemeenten zijn er de voorbije jaren properder op geworden. Dat zegt Test-Aankoop, dat op onderzoek ging in 40 steden en gemeenten en de resultaten vergeleek met die van acht jaar geleden.

De verbetering van de openbare netheid is hoopgevend, aldus Test-Aankoop. In acht jaar tijd blijkt de netheid in een derde van de 40 onderzochte steden en gemeenten verbeterd, in slechts 10 procent verslechterd. Drie vierde behaalt een goede score.

Drie steden verdienen zelfs de maximumscore. Dat zijn Oostende, Sint-Lambrechts-Woluwe (Brussels Hoofdstedelijk Gewest), en Sint-Truiden.

Een ander positief punt is de groeiende bewustwording bij zowel de burger als de overheid, zegt Test-Aankoop.

Toch blijven er nog een aantal pijnpunten, zegt Ivo Mechels van Test-Aankoop. "Sluikstorten is een groot probleem, achtergelaten vuilnis en afvalzakken buiten de voorziene plaatsen en ophaalmomenten. In heel wat gemeenten worden mensen ook geconfronteerd met overvolle vuilnisbakken in het straatbeeld. Als die vol zitten, hebben mensen de neiging om het afval gewoon ernaast te dumpen en dat geeft een negatieve perceptie op de netheid."

Anderlecht, Brussel-stad en Herstal krijgen een slechte beoordeling, omdat hun openbare netheid op te veel punten te wensen overlaat.

Dichtbevolkte gemeenten hebben meer problemen met openbare netheid dan minder dichtbevolkte. Al bewijst het dichtbevolkte Sint-Lambrechts-Woluwe in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat dit geen algemene regel is.

De burger speelt een belangrijke rol, besluit Test-Aankoop. "Openbare netheid gaat iedereen aan en iedereen moet dus zijn bijdrage leveren."