Vervuild Schelde-water uit Gent geweerd

Waterwegen en Zeekanaal heeft enkele keersluizen gesloten om te vermijden dat vervuild Schelde-water door Gent zou stromen. In Avelgem en Oudenaarde zijn al honderden vissen gestorven door vervuild water dat vermoedelijk uit Wallonië komt.

In Kerkhove waren eerder al 500 dode vissen uit de Schelde gehaald. De vervuiling onttrekt zuurstof aan het water. De Civiele Bescherming van Jabbeke heeft lucht in de rivier gepompt om het zuurstofgehalte weer te verhogen.

Vermoedelijk is het water vervuild door een nog onbekend Waals bedrijf dat schadelijke stoffen heeft geloosd. Ook het Waals gewest is op de hoogte gebracht van het incident.

Door de sluizen in onder meer Merelbeke en Mariakerke te sluiten wordt het vervuilde water nu in de richting van de  Boven-Zeeschelde gestuurd.

Morgenmiddag moet de Vlaamse Milieumaatschappij VMM meer details hebben over de vervuiling.