Zuid-Europese beurzen huiveren, rente gaat hoger

De aandelenbeurzen zijn vandaag opnieuw in het rood gedoken. Vooral in Madrid, Milaan en Lissabon is de neerwaartse spiraal uitgesproken. De andere kant gaat het uit met de Spaanse rente die nu opnieuw boven de 6% staat.

In Brussel verloor de Bel-20-index vanavond -1,83%. In de buurlanden sloten de beurzen ook in het rood. Parijs verloor -2,8%, Frankfurt -2% en Londen moest -1,39% prijsgeven. 

Veel heviger ging het er aan toe op de Zuid-Europese beurzen. In Madrid sloot de IBEX 35 vanavond met een verlies van -3,9%. Milaan dan weer voor -3,29% in het rood.

De Spaanse rente op tien jaar is inmiddels opnieuw boven de kaap van 6% gesprongen. De voorbije weken was die nochtans flink bekoeld tot iets boven de 5,6%.

Aanleidingen voor de nieuwe onrust zijn er genoeg. Gisteren kondigde de Spaanse regio Andalusië aan dat het 4,9 miljard euro wil vragen uit het noodfonds voor de regio's dat de centrale regering in Madrid heeft opgezet. Catalonië schreef dan weer vervroegde regionale verkiezingen uit en wil daar een referendum over zelfbeschikkingsrecht of onafhankelijkheid aan vastknopen.

De Spaanse regering verwacht dit kwartaal overigens dat de economie nog eens met 4% zal krimpen, net als vorig kwartaal. De recessie lijkt zich dus uit te diepen.

Noodhulp of niet?

Tot nu toe heeft Madrid nog altijd geen internationale noodhulp gevraagd en dat ondanks groeiende druk vanuit Europese politieke en financiële kringen. Veel regeringsleiders vrezen dat Spanje door te talmen het probleem enkel nog groter kan maken.

De Spaanse premier Mariano Rajoy (foto) zegt dat hij om Europese hulp zal vragen als de rentevoeten voor zijn land te hoog blijven, maar wanneer wil hij nog niet kwijt. Het is daarvoor wachten op allerlei cijfers van de Europese Centrale Bank, maar Rajoy wil ook zo veel mogelijk vermijden om van buitenaf strikte voorwaarden opgelegd te krijgen zoals Griekenland, Ierland en Portugal eerder.

Er zou nog een ander element meespelen: op 19 oktober zijn er regionale verkiezingen in Galiciê in het noordwesten en dat is de thuisregio van Rajoy. Die zou een beslissing over noodhulp willen uitstellen tot na die datum.

Er zijn nog twee afspraken deze week: vrijdag wordt de onafhankelijke audit voorgesteld over hoeveel geld er nu eigenlijk nodig is om de noodlijdende Spaanse banken overeind te houden. Die dag geeft ratingkantoor Moody's ook een advies over Spanje. De kans is reël dat de Spaanse rating daar verlaagd wordt tot "junkstatus".