“700.000 Syriërs op de vlucht tegen eind 2012”

Volgens het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) zouden tegen het einde van het jaar zo’n 700.000 Syriërs op de vlucht zijn voor het geweld. Dat is een pak meer dan in augustus geschat was, toen werden 185.000 vluchtelingen voorspeld.

Momenteel zijn al een kleine 300.000 Syriërs gevlucht naar buurlanden Jordanië, Irak, Libanon en Turkije. Als het aantal vluchtelingen effectief meer dan verdubbelt, dan zijn er veel meer middelen nodig om ze op te vangen. Om al die vluchtelingen tot 1 januari op te vangen, is naar schatting 380 miljoen euro nodig.

Intussen blijven er in Syrië trieste records sneuvelen. Gisteren alleen al zouden volgens een Britse organisatie 305 doden gevallen zijn. Dat is een record sinds het begin van de burgeroorlog zo’n 18 maanden geleden. Twee op de drie slachtoffers zouden burgers zijn. In het totaal heeft het conflict al zo'n 30.000 mensenlevens gekost.