“Geen compromis mogelijk over Senkaku-eilanden”

De Japanse premier Yoshihiko Noda heeft op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gezegd dat zijn land onmogelijk een compromis kan sluiten over de betwiste Senkaku-eilanden. De onbewoonde eilanden vormen al een tijdje een twistappel tussen het land van de rijzende zon en China.

Volgens de Japanse premier zijn die eilanden nu eenmaal zowel geschiedkundig als volgens het internationaal recht Japans grondgebied. “Wat ons betreft is er dus geen territoriaal conflict en moet er daarom geen compromis met China gesloten worden.”

Zowel in het conflict met China als een soortgelijk dispuut met Zuid-Korea over enkele andere eilanden zegt de Japanse premier “kalm te blijven en redelijk te zullen handelen". Zo wil hij er alles aan doen om de bilaterale relaties met China niet te doen verslechteren.

Gisteren nog hebben de Chinese en Japanse ministers van Buitenlandse Zaken elkaar ontmoet om over de betwiste eilanden te praten. De kwestie lokt felle anti-Japanse protesten uit in China. Verschillende Japanse winkels en bedrijven zijn uit voorzorg al enkele dagen dicht.

De Senkaku-eilanden zijn onbewoond en piepklein. Maar ze liggen vlak bij een druk bevaarde zeeroute, rijke visgronden en mogelijk ook olie- en gasvelden. Ze vormen al lang een twistpunt tussen China en Japan. Ook Taiwan claimt overigens de eilanden. In China en Taiwan worden de eilanden Diaoyu genoemd.