"Geen ontslagen bij Brussels Airlines"

De luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines ontkent dat er een grote ontslagronde op til zou zijn. Volgens Etienne Davignon, de voorzitter van de raad van bestuur, zijn die geruchten uit de lucht gegrepen. Maar er ligt wel een nieuw besparingsplan op tafel.

Brussels Airlines boekte vorig jaar meer dan 80 miljoen euro verlies. De luchtvaartmaatschappij blijkt vooral moeilijk te kunnen opboksen tegen de concurrentie van lagekostenmaatschappijen als Ryanair. Het zakenblad Trends-Tendances berichtte gisteren dat er bij Brussels Airlines 700 banen bedreigd worden. Dat zou neerkomen op 1 op de 5 banen. De Tijd had het over 200 ontslagen, van wie 50 piloten.

Een woordvoerder van Brussels Airlines deed de berichten af als pure speculatie. Ook Etienne Davignon, de voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airlines, ontkende gisteravond op de RTBF in alle toonaarden dat er sprake is van ontslagen. "Als je herstructurering onvermijdelijk koppelt aan automatisch jobverlies, antwoord ik duidelijk neen. Als je nu spreekt van aanpassingen die de toekomstige ontwikkeling van de maatschappij moeten garanderen, binnen aanvaardbare voorwaarden voor het bedrijf en voor het personeel, dan antwoord ik ja", aldus Davignon.

Davignon voegde eraan toe dat de gevolgen van die aanpassingen besproken zullen worden met het personeel. Dat gebeurde vanmiddag op een ondernemingsraad. Daar kregen de vakbonden te horen dat er een nieuw besparingsplan op tafel ligt, dat een grotere inspanning zal vergen dan in het bestaande besparingsplan.

Volgens Olivier Van Camp van de socialistische bediendevakbond BBTK ontkende de directie ten stelligste dat 700 mensen zullen worden ontslagen. De kwestie stond ook niet op de agenda van de ondernemingsraad, maar er werden wel vragen over gesteld.

Wat in het nieuwe plan staat, weten de vakbonden nog niet. "Vrijdag wordt het ter goedkeuring voorgelegd aan de raad van bestuur", zegt Van Camp. Hij hoopt de inhoud ervan daarna al te zien. Het bedrijf zelf wil geen commentaar kwijt over de inhoud van de ondernemingsraad of over de geplande raad van bestuur.

Brussels Airlines is de opvolger van het ter ziele gegane Sabena. Momenteel is het bedrijf voor 45 procent in handen van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa, mét de optie dat Lufthansa ook de overige 55 procent van de aandelen verwerft en dus volledig eigenaar wordt van Brussels Airlines.