"Veiligheidsraad moet doorbraak forceren over Syrië”

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton vindt het niet kunnen dat het uit VN-hoek zo stil blijft terwijl in Syrië kinderen gemarteld en vermoord worden. Clinton reageert hiermee op de gruwelijke getuigenissen in een Brits rapport. Ze wil dat de Veiligheidsraad onmiddellijk actie onderneemt.

Enkele dagen geleden bleek uit een rapport van de Britse organisatie “Save the Children” dat Syrische kinderen op systematische wijze worden gedood, verminkt en gemarteld in het conflict dat het land al sinds maart 2011 verscheurt. Wereldwijd werd met afschuw op het rapport gereageerd.

Hoewel het conflict in Syrië niet officieel op de agenda staat van de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, domineert het – onder meer dankzij het rapport van “Save the Children” – toch de discussies. Zo riep Clinton de leden van de Veiligheidsraad op om opnieuw een oplossing te zoeken voor Syrië.

De uitspraken van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zijn vooral gericht aan Rusland en China. Beide landen staan nog steeds achter Syrië en blokkeren met hun vetorecht ieder initiatief tegen Syrië in de Veiligheidsraad.

“Kinderbloed is schandvlek op VN”

Ook de Britse premier David Cameron eist onmiddellijk VN-optreden. Hij noemt “het Syrische kinderbloed een vreselijke schandvlek op de reputatie van de gehele VN-organisatie”. Daarnaast viseert ook hij landen zoals bijvoorbeeld China en Rusland die “er niet in slagen de gruwelijkheden in Syrië te verwerpen en in sommige gevallen zelfs Assad helpen”.

Onze premier Elio Di Rupo mocht ook de Algemene Vergadering van de VN toespreken. Naast het conflict in het oosten van de voormalige kolonie Congo, kaartte hij ook het conflict in Syrië aan. “Met de nodige nederigheid zeg ik aan de leden van de Veiligheidsraad dat we het menselijke lijden niet mogen laten voortduren.” Hij wil dat medisch personeel zijn werk kan doen, “in de eerste plaats in Syrische ziekenhuizen”.

Eurocommissaris voor Humanitaire Hulp Kristalina Georgieva valt hem daarin bij en wil daarnaast ook een betere toegang voor hulporganisaties in Syrië. “De situatie wordt steeds erger”, aldus Georgieva. “Met de winter die steeds dichter en dichter komt lopen steeds meer mensen gevaar.” De Europese commissaris erkent wel dat het in een stadsoorlog vaak moeilijk is om hulp te leveren.

Volgens Valérie Amos, de topvrouw van de humanitaire operaties van de VN, hebben nu zo’n 2,5 miljoen Syriërs dringend hulp nodig. Naar verluidt zou in Syrië zelf sprake zijn van zo’n anderhalf miljoen vluchtelingen. De buurlanden worden intussen met zo’n 300.000 vluchtelingen overspoeld.