"Vlaanderen ondermijnt beleid in Brussel"

Franstalig België viert vandaag het Feest van de Franse Gemeenschap. In zijn speech beklemtoonde minister-president Rudy Demotte (PS) de investeringen in Brussel en Wallonië, maar haalde hij ook uit naar Vlaanderen. Dat Vlaanderen niet wil dat Brussel rechtstreeks investeert in sport of onderwijs stoort hem.

In zijn speech op het Brusselse stadhuis beklemtoonde minister-president Rudy Demotte (PS) de investeringen van de Franse gemeenschap in onderwijs, cultuur, kinderopvang en onderzoek in Wallonië en Brussel.

Hij haalde ook uit naar de juridische procedures die Vlaanderen aanspant tegen het Brussels Gewest. Vlaanderen wil niet dat Brussel rechtstreeks investeert in sport of in onderwijs, omdat dat geen gewestmateries zijn. Maar Demotte zegt dat Vlaanderen op die manier het beleid ondermijnt dat Brussel voert voor al zijn burgers, Franstaligen en Nederlandstaligen. "Is dat in het teken van alle burgers die in Brussel wonen of van goed bestuur?", vroeg hij zich af.

Op 27 september viert de Franse Gemeenschap feest. Het is de datum waarop Brussel bevrijd werd van de Nederlandse troepen en de opening gecreëerd werd naar de onafhankelijkheid van België. Het feest werd voor de eerste keer gevierd in 1975.

Meest gelezen