"Vrijheid van meningsuiting is ononderhandelbaar"

De Nederlands opiniemaakster Ayaan Hirsi Ali (foto) noemt in "De ochtend" op Radio 1 de vrijheid van meningsuiting ononderhandelbaar. Ze reageert daarmee op de anti-islamfilm die al geruime tijd de gemoederen verhit. Volgens haar wordt de film misbruikt door extremisten om de vrijheid van meningsuiting terug te schroeven.

"De anti-islamfilm is een perfect excuus voor leiders van islamitische landen om de vrijheid van meningsuiting in te perken in die landen", aldus Hirsi Ali. "De protesten zijn grotendeels in scène gezet, net zoals indertijd bij de rellen over de Deense Mohammedcartoons."

Volgens haar gaat het om een minderheid die het geweld uitvoert, maar is er wel degelijk een meerderheid van de overtuiging dat mensen die de profeet of de Koran beledigen, gestraft moeten worden. "Wat die straf dan precies moet zijn, daar zijn verschillende meningen over, maar dat er gestraft moet worden staat voor de meerderheid buiten kijf."

Ze vindt het prima dat in Tunesië en Egypte extremisten de verkiezingen hebben gewonnen en allerlei eisen hebben voorgesteld voor hun eigen land. "Alleen willen ze dat ook wereldwijd maken, zodat iedereen die de profeet eender waar in de wereld beledigt, bestraft wordt." Dat is voor haar onaanvaardbaar, want "vrijheid van meningsuiting is ononderhandelbaar".

Hirsi Ali wil niet zover gaan om over een clash of civilisations te spreken, maar merkt wel een groot verschil tussen het Westen en het Midden-Oosten als het over vrijheid van meningsuiting gaat. "Als ik naar de site of de filmpjes van Sharia4Belgium kijk, vind ik informatie die ik beledigend vind. Dat vinden we onaangenaam en dat verwoorden we ook, maar we verbieden het niet en dat is de essentie van vrijheid."

Wie is Ayaan Hirsi Ali?

Ayaan Hirsi Ali is een Nederlands-Somalische opiniemaakster en voormalig politica voor de liberale VVD. Ze staat vooral bekend als critica van de politieke islam. Hirsi Ali verwierf internationale bekendheid door de film Submission die ze gemaakt heeft met de Nederlandse regisseur Theo van Gogh (foto) over de manier waarop een deel van de moslims de Koran interpreteren, in het bijzonder over de positie van de vrouw. Van Gogh is in 2004 door een extremistische moslim vermoord voor het maken van de film. Op het lichaam van de regisseur werd een doodsbedreiging voor Hirsi Ali achtergelaten, waarop de opiniemaakster onderdook in de Verenigde Staten.