Amerika, het land waar alles mogelijk is

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten op 6 november laten we elke weekdag een Vlaming aan het woord die sinds kort of al een tijdje in Amerika woont.

Wat is er gebeurd? Gisteren zat mijn nieuwe “green card” in de bus, met onder meer de volgende nota “resident since 11.17.99“, de tijd gaat snel voorbij.

In 1993 ben ik na het verdedigen van mijn thesis op 4 juli naar Amerika vertrokken om mijn vrienden te bezoeken. Toen wist ik nog niet dat 4 juli een belangrijke dag is voor de mensen hier, de nationale feestdag in Amerika.

Hans en Sigrid, mijn vrienden, waren het jaar voordien naar Amerika getrokken om er in Fort Collins, Colorado, een PhD en Master te halen. Hun brieven (ja toen schreven we nog brieven) waren een lofzang op het leven in de “West”: de wilde natuur, de basketbalmatchen aan de CSU, de universiteit hier. Hoe anders het leven hier wel was en hoe verschillend van “big city news” dat wij in België van Amerika hoorden!

Op een van hun verkenningstochten waren ze een echtpaar tegen gekomen dat in hun kelder bier brouwde: Belgisch bier dat ze hadden leren kennen op hun fietstochten door Vlaanderen en Wallonië. Ze hadden die man, Jeff, ook verteld dat ze een vriend hadden die brouwtechniek studeerde in België. New Belgium Brewing Company, de naam die ze aan hun brouwerij gaven, brouwde in dat eerste jaar nog geen 3.000 hectoliter.

Nu, in 2012, 20 jaar nadat Kim en Jeff hun brouwerij startten, is New Belgium de derde grootste “craft” brouwerij in Amerika met een bierproductie van 915.000 hectoliter en bouwen ze hun tweede brouwerij, nu aan de Oostkust in Ashville, North Carolina, om aan de permanente vraag te kunnen voldoen. Amerika, het land waar alles mogelijk is.

Toen, in de zomer van 1993, waren de problemen van andere aard en vroeg Jeff mij of ik niet voor hen wilde werken. Hij kende eigenlijk niet veel van brouwen, maar wou de mensen goed bier laten drinken.

Mijn contract was duidelijk: hij zou voor mijn greencard zorgen en betaalde mij het minimum loon, 6 dollar/uur zonder ziekteverzekering: een prima deal! Ik ging voor de bierproductie zorgen, het begin van een fantastische ervaring.

Bier brouwen, een industrie volop in beweging

Nu, na 20 jaar, werk ik niet meer voor de brouwerij. Ik ben met mijn eigen studiebureau, Kathinka Engineering begonnen. Mijn team van “brewers, process engineers & consultants” helpt brouwerijen met de ontwikkeling van nieuwe bieren, projecten en investeringen. We hebben klanten van Canada tot Belize.

Het is een fijne job in een industrie die volop in beweging is. Mijn vrouw, Christine, werkt op de brouwerij en is de Chief Operating Officer van New Belgium Brewing Company en runt de zaken daar geweldig.

De kinderen, Anna, Matt, Helena en Dante voelen zich hier goed. Fort Collins is nog steeds een prachtige plaats. Hans en Sigrid, nu terug in België, hadden gelijk. Bedankt, jullie hebben echt een fijne plek gekozen.

Floris Delee

Meest gelezen