Autofabrikanten kloppen aan voor steun

De Europese autofabrikanten zien de toekomst zwart in en vragen de overheid daarom om meer inspanningen om de sector te ondersteunen. Dat hebben ze laten weten bij de vooropening van het autosalon in Parijs.

De ondernemingen geven duidelijk aan de komende twee jaar niet te rekenen op een radicale verbetering van de markt.

Momenteel kampen de autobouwers met terugvallende verkoopcijfers en dus overproductie. Vooral de merken die hun focus in de eerste plaats op de Europese markt leggen, zoals Peugeot-Citroen (PSA) en Fiat, verkeren in moeilijkheden. Er wordt gevreesd dat in de toekomst nog fabrieken zullen moeten worden gesloten.

Het Amerikaanse General Motors stelde dat er in de Europese autoindustrie, tegen de huidige prijzen, de komende jaren geen winsten opgetekend zullen worden.

En ook de Europese marktleider Volkswagen klonk voor het eerst pessimistisch. "Het is onduidelijk of alle automakers zullen kunnen overleven zonder overheidssteun", zei Hans Dieter Poetsch, CFO van Volkswagen. Hij vreest vooral problemen voor "fabrikanten in het zuiden van Europa die kleine wagens produceren".