Belgisch filiaal van oudste bank is te koop

De Banca Monte dei Paschi di Siena gaat haar Belgische en Franse afdelingen verkopen. Bij het Belgische filiaal in Brussel werken 111 mensen.

Het filiaal is winstgevend, maar datzelfde kan niet worden gezegd van de moedergroep, de derde Italiaanse bank.

In juli moest Banca Monte dei Paschi di Siena voor 3,9 miljard euro steun aankloppen bij de Italiaanse regering. Tegelijk werden 4.600 van de 33.000 banen wereldwijd geschrapt. Dat was nodig om het kernkapitaal op te trekken naar 9% zoals de Europese bankentoezichthouder EBA had gevraagd.

Volgens De Tijd, op basis van de financiële site L'Agefi uit Genève, zou de bank nu besloten hebben om de Belgische en Franse afdelingen te verkopen.

Monte dei Paschi di Siena is sinds 1992 aanwezig in ons land. Het nam toen het Belgische filiaal van een andere Italiaanse bank over.

Wortels in de late middeleeuwen

De Banca Monte dei Paschi di Siena werd in 1472 opgericht door de Toscaanse stadsrepubliek Siena om goedkoop krediet te verschaffen aan arme burgers. Het is de oudste nog bestaande bank ter wereld.

In Italië is MPS de derde bank na UniCredit en Intesa Sanpaolo geworden door de overname van de Banca Antonveneta enkele jaren geleden. De bank is genoteerd op de beurs van Milaan en maakt deel uit van de sterindex MIB.