Blijft Poppe op de burgemeestertroon zitten?

Zeven partijen dingen mee in de Zeelse verkiezingsstrijd. Open VLD, Lijst M.A.S.S.A.R.T. en ZDB hopen hun meerderheidszetels te verzilveren voor de komende zes jaar. De andere vier partijen, waaronder de nieuwe lijst Vlaams Beleid Zele, zetten uiteraard alles in het werk om uit de oppositie te geraken.

Patrick Poppe (Open VLD) zit al 12 jaar op het Zeelse burgemeesterszitje en hoopt op een derde ambtstermijn. Samen met Zeelse Democratische Belangen en Lijst M.A.S.S.A.R.T. vormde Open VLD de laatste zes jaar een coalitie.

Ook binnen die twee partijen keren de gekende gezichten terug. Guy De Roover, schepen van onder andere Financiën, trekt de lijst van Zeelse Democratische Belangen en OCMW-voorzitter Freddy Massart (Lijst M.A.S.S.A.R.T.) doet net hetzelfde bij zijn partij.

Bij CD&V, dat na zes jaar oppositie opnieuw mee het beleid wil bepalen in Zele, trekt gemeenteraadslid Hans Knop (foto) de lijst. Onder anderen oud-schepenen Johan Anthuenis en Maria Verheirstraeten, en gemeenteraadsleden Johanna Huylenbroeck en Tom Schiettecat staan ook op de lijst.

Afscheuring van Vlaams Belang

Een opmerkelijke recente gebeurtenis is de afscheuring van enkele Vlaams Belangleden. Ze vormden samen een nieuwe lijst, Vlaams Beleid Zele, waarvan gemeenteraadslid Andreas Van Driessche op de eerste plaats staat. De partij neemt de grote lijnen van het rechtse, Vlaamse nationalisme over, maar doet dat naar eigen zeggen met een bredere kijk op lokale aspecten en pijnpunten.

Tieners en twintigers bij SP.A-Groen

De SP.A en Groen bundelen de krachten voor de nakende verkiezingen, en ze doen dat met veertien kandidaten, van wie de meesten tieners en twintigers.

Een nieuw politiek gezicht is lijsttrekster Lynn Van Kerckhove (SP.A), maar ook enkele oudgedienden van Groen zoals Heidi Scheers en Anne-Claire Van Damme staan op de lijst.

Invloed van de N-VA

Wat de verkiezingswinst van de N-VA zal zijn, is nog onduidelijk. Momenteel zit lijstduwer Herman Van Driessche samen met Bruno Alens, het onafhankelijk gemeenteraadslid dat zich enkele maanden geleden achter de N-VA schaarde, in de gemeenteraad. Door Kamerlid Miranda Van Eetvelde, echtgenote van Herman Van Driessche, als lijsttrekster naar voren te schuiven hoopt de partij een slag thuis te halen.

Lieselotte Cowie

lees ook