Castilië-La Mancha vraagt noodhulp aan Spanje

Castilië-La Mancha heeft als vijfde autonome regio noodhulp gevraagd aan Spanje. De regio zou 848 miljoen euro vragen aan de centrale regering in Madrid. De Spaanse regering werkt intussen aan een akkoord over de grootste besparingsoperatie ooit.
De bank Caja Castilla La Mancha.

Het geld voor Castilië-La Mancha moet komen uit een noodfonds van 18 miljard euro dat de Spaanse regering bij het begin van de zomer had opgericht om noodlijdende regio's te helpen. Ook Valencia, Andalusië, Murcia en Catalonië zochten eerder al hun toevlucht tot het noodfonds.

Het nieuws komt er op een moment dat er opnieuw groot ongenoegen is bij de Spaanse bevolking over de besparingsplannen van de regering-Rajoy. Spanje heeft nog steeds geen internationale financiële hulp gevraagd, maar verhoogt wel de belastingen terwijl de lonen zijn afgetopt. Dit jaar heeft de regering al voor 27,3 miljard euro besparingen doorgevoerd. Vandaag moet de regering een nieuw akkoord bereiken over de grootste besparingsoperatie ooit voor het land.

Morgen zullen na maandenlang onderzoek de resultaten van de stresstest bij de Spaanse banken gepubliceerd worden. Volgens de Spaanse krant El Pais zouden de grootbanken Santander, BBVA en La Caixa de test die moet beoordelen of de banken over voldoende kapitaal beschikken, goed hebben doorstaan.