Chinese dissident Ai Weiwei verliest hoger beroep

De Chinese kunstenaar en regeringscriticus Ai Weiwei heeft ook het tweede beroep verloren dat hij had aangetekend na een veroordeling wegens belastingfraude. Een rechtbank in Peking verwierp het beroep. De boete van 1,7 miljoen euro blijft.

Bij het verlaten van de rechtbank hekelde Ai Weiwei dat de rechter de procedures zou hebben geschonden. "Ze hebben geweigerd dat we ons dossier zouden verdedigen." In juli was een eerste beroep verworpen.

Ai Weiwei is een Chinees conceptueel kunstenaar en politiek activist. Door het Britse magazine Art Review werd hij benoemd tot de meest invloedrijke artistieke persoonlijkheid in de wereld. Hij staat bekend om zijn kritiek op de mensenrechtensituatie, de economische uitbuiting en de milieuvervuiling in zijn land.

Begin 2011 raakte hij in de problemen vanwege zijn kritiek op de Chinese regering. Hij werd vastgezet, maar in juni 2011 op borgtocht vrijgelaten. Formeel werd hij beschuldigd van belastingontduiking.

In november 2011 ontving zijn bedrijf een belastingaanslag voor 15 miljoen yuan, zo'n 1,7 miljoen euro, te betalen binnen de 15 dagen. Met de hulp van sympatisanten wist hij onmiddellijk een derde van het bedrag bijeen te krijgen, maar Ai Weiwei startte een rechtszaak. Aan de vooravond van de behandeling van de zaak verdween zijn advocaat spoorloos en Ai Weiwei verloor. Hij tekende beroep aan, maar dat werd afgewezen. Ook het tweede beroep is nu afgewezen.