Een vriendschap die hart én portefeuille opent

De foto van een man die zijn hond in slaap wiegt in een meer in Wisconsin is op het netvlies gebrand van miljoenen mensen. Het werd het bewijs van een ultieme vriendschap tussen mens en hond genoemd en net die vriendschap opent nu de portefeuille van duizenden mensen.

Op de foto in kwestie is de 49-jarige John Unger en zijn hond Schoep te zien. Schoep, 19 jaar, lijdt aan artritis en door hem op het water te laten drijven wordt zijn pijn gedeeltelijk weggenomen. Voor Unger is het een vanzelfsprekendheid dat hij zijn hond blijft helpen, omdat hij zelf heel veel steun heeft gekregen van zijn hond na een relatiebreuk.

En nu, een maand nadat de foto werd verspreid, hebben duizenden mensen, van Japan tot Saoedi-Arabië,  geld ingezameld om de doodzieke Schoep te helpen. Er werd dermate veel ingezameld dat het baasje besloot een fonds op te richten voor honden met soortgelijke problemen. Met het bedrag, ruim 25.000 dollar, is het volgens Unger mogelijk om 40 tot 50 andere "Schoeps" te helpen.

Maar hoe is het intussen gesteld met Schoep zelf? Goed, zo blijkt. In een interview met de Daily Mail zegt Unger dat de behandelingen, die zonder financiële hulp onmogelijk te betalen waren, de klok ruim anderhalf jaar hebben teruggedraaid.

"Zonder hulp van de dokters had Schoep vrij snel een spuitje gekregen", zegt dokter Erik Haukass. "Maar dankzij het geld kan John nog vele maanden langer doorbrengen met zijn trouwe vriend." De dokter, die de inzamelactie vanop de eerste rij meemaakte, zegt "ontroerd te zijn door de reactie van de mensen. Dit heb ik werkelijk nog nooit meegemaakt."

lees ook