Einde van conflict tussen Soedan en Zuid-Soedan?

Soedan en Zuid-Soedan hebben een gedeeltelijk akkoord bereikt om het lang aanslepende conflict te beëindigen. Er komt een gedemilitariseerde zone aan de grens tussen beide landen. Zuid-Soedan mag ook de olieproductie hervatten. Daarmee moet een einde komen aan de bloedige oorlog.

Het gedeeltelijke akkoord is een belangrijke stap op de moeilijke weg naar vrede in Soedan en Zuid-Soedan. "Er is een akkoord over bepaalde punten", zei de woordvoerder van de Zuid-Soedansese delegatie. Zijn Soedanese collega hield het op "vooruitgang op vele vlakken."

De details van het akkoord zijn nog niet bekend, maar het voorziet in grote lijnen in een bufferzone waarbij de militairen zich tien kilometer van de grens moeten terugtrekken. Belangrijk struikelblok is dat die grens nog moet worden vastgelegd.

Over de betwiste olierijke regio Abyei bereikten beide landen geen akkoord. Ook andere territoriale twisten werden nog niet geregeld, maar het akkoord is een stap in de goede richting.

Door het conflict is het erg gesteld met de humanitaire situatie in beide landen. Duizenden mensen zijn op de vlucht geslagen.

Vorig jaar werd Zuid-Soedan na een referendum onafhankelijk. Maar de scheiding verliep moeizaam. Zuid-Soedan heeft de meeste olievelden, Soedan een groot aantal leidingen en raffinaderijen.

Voor het gebruik van de infrastructuur rekende Soedan torenhoge kosten aan. Uit protest stopte Zuid-Soedan met de olieproductie, waardoor beide landen in een diepe economische crisis terechtkwamen.

Dat leidde in april bijna tot een oorlog tussen beide landen toen Zuid-Soedanese troepen de betwiste olieregio Heglig bezetten. In augustus bereikten beide landen een akkoord over de transitkosten van olie.