Griekse regering akkoord over besparingen

De drie partijen in de Griekse regering hebben een akkoord bereikt over de belangrijkste lijnen van een nieuwe besparingsronde. Dat heeft de Griekse minister van Financiën Yannis Stouraras gezegd.
Protest aan het Grieks parlement

Na maanden van interne onderhandelingen en overleg met de Europese trojka (Europese Centrale Bank, Europese Commissie en IMF) zijn de drie partijen het eens geworden over een pakket van 11,5 miljard euro aan besparingen.

Enkele details van het plan raakten vanavond al bekend. Zo wordt de pensioenleeftijd opgetrokken van 65 tot 67 jaar, zullen er 15.000 ambtenarenbanen moeten verdwijnen en wordt er voor 2 miljard euro aan nieuwe belastingen ingevoerd.

Het pakket zal nu worden voorgelegd aan de trojka. Die moet eerst het licht op groen zetten, voor het Griekse parlement zijn zegje kan doen. Waarschijnlijk komen de vertegenwoordigers van de trojka dit weekend naar Athene. De Griekse regering gaat ook twee jaar uitstel vragen om zijn begroting op orde te brengen.

Schuldenconferentie

Oppositieleider Alexis Tsipras roept de Europese Unie intussen op om een conferentie te houden over staatsschuld, naar het voorbeeld van de internationale meeting die West-Duitsland in 1953 een schuldverlichting opleverde.

"We moeten de Griekse economie ademruimte geven in plaats van de economie te verstikken met 13,5 miljard euro aan nieuwe saneringen", zo reageerde Tsipras op de aankondiging van nieuwe besparingen die de regering moet doorvoeren op vraag van de internationale geldschieters.

"Het is tijd dat we de ultieme oplossing voor het schuldenprobleem vinden en de piste bewandelen die in 1953 voor West-Duitsland is gekozen", zo stelt Tsipras. Na twee internationale reddingsplannen is de evolutie van de Griekse staatsschuld volgens de linkse leider immers nog steeds niet op een duurzaam pad gekomen.