Hoe transparant zijn de kandidaten in jouw gemeente?

Zal een verkozen kandidaat wel besturen in het gemeenschappelijk belang? En hoe denken de kandidaten over geheime voorakkoorden? Die en andere vragen stelt Transparancy International Belgium in een enquête gericht aan de kandidaten die op 14 oktober naar de kiezer trekken.

Wat vindt de kandidaat van cumuls en zou hij een wetsvoorstel ondersteunen waardoor zijn inkomsten gepubliceerd worden? Met die vragen peilt Transparancy International naar de transparantie en politieke ethiek bij de kandidaten in de grote steden.

Wat de politici antwoorden op een aantal ethische kwesties, kan de kiezer online volgen. Na de verkiezingen wil de organisatie de ingestuurde antwoorden vergelijken met de politieke realiteit. De organisatie vindt dat nodig want uit een recente studie van de Europese Commissie blijkt dat 44 procent van de bevolking denkt dat steekpenningen en machtsmisbruik schering en inslag zijn bij politici op het lokale niveau.

Meest gelezen